Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie
Onderzoek zelf je voeten

Onderzoek zelf je voeten

We weten allemaal dat voeten de basis vormen van ons lichaam. Gezonde voeten zijn erg belangrijk om op een goede manier te lopen, en om vrij te kunnen bewegen en sporten.

Wanneer er klachten ontstaan aan onze enkels of voeten, worden we belemmerd in onze bewegingsvrijheid. Lopen gaat moeizaam, en sporten is misschien zelfs helemaal niet meer mogelijk.

Deze klachten ontstaan vrijwel altijd door
  • stijve enkel- en/of voetgewrichten,
  • en een mindere werking van onze kleine voetspiertjes,
  • waardoor o.a. onze balans afneemt, en het risico op vallen toeneemt.

Deze verminderde functies kunnen vaak al langer aanwezig zijn, vóórdat je er last van krijgt. Om klachten in de toekomst te voorkomen, is het dus handig om te weten of je voeten op dit moment gezond functioneren. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen!

Met de volgende vier testen krijg je een eerste indruk van hoe het met je voeten gesteld is.

1. Mobiliteit van het enkelgewricht

Veel mensen hebben een stijve enkel. Vaak komt dit door een verzwikking, die soms al jaren geleden heeft plaatsgevonden. Een stijf enkelgewricht is een belangrijke risicofactor voor het krijgen enkele bekende voetklachten, zoals "hielspoor", voorvoetpijn en hallux valgus (scheve grote teen).

Doe de test, en krijg een indruk van de huidige lenigheid van je enkels.


2. Mobiliteit van de grote teen

Om tijdens het lopen goed te kunnen afwikkelen, is een soepel grote teengewricht van belang. Obderstaande video laat zien hoe je de mobiliteit van dit gewricht test, en hoeveel lenigheid je ongeveer nodig hebt voor een normale voetafwikkeling.


3. Controle over de kleine voetspieren

Door het jarenlang dragen van stevige schoenen, met een voetbed en een nauwe toe box (het gedeelte waar de tenen zich bevinden) raken we de connectie kwijt tussen ons brein en onze kleinde voetspieren. Deze spiertjes zijn vooral belangrijk voor onze balans. Lukt het jou om deze test uit te voeren?


4. Heb je nog voldoende balans?

Naarmate we ouder worden, neemt onze balans af. En dat maakt het risico op vallen weer groter, met alle gevolgen van dien. Onderzocht is hoe lang we op één been moeten kunnen staan op een bepaalde leeftijd. Bekijk de video, doe de test, en lees onder de video af of jij nog aan de norm voldoet.


Normwaarden balans per leeftijdscategorie
18-39 jaar: 43 seconden
40-49 jaar: 40 seconden
50-59 jaar: 37 seconden
60-69 jaar: 27 seconden
70-79 jaar: 15 seconden
80-99 jaar: 6 seconden

Heb je nog vragen?
Heb je na het doen van deze vier testen vragen over de uitkomsten? Of heb je vragen over voetklachten waar je mee kampt? Stel je vragen gerust door het contactformulier in te vullen.

Je voeten oefenen?

Wil je je voeten soepeler en sterker maken? Of wil je van de pijn af en wil je daarvoor oefeningen doen?

Volg dan binnen een paar minuten de online oefenworkshop 7 Days Footcamp, waarin ik je in 7 dagen leer hoe je zelf je voetgewrichten soepeler maak, je voetspiertjes sterker maakt, en hoe je daarmee je voetpijn te lijf kunt gaan.

Meer info over de 7 Days Footcamp via onderstaande button!