Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Echografie

In het onderzoek naar de oorzaak van je klachten kan De Gangmakerij gebruik maken van echografie. Met echografie kunnen de weke delen in beeld worden gebracht, zoals spieren, pezen en banden. Aandoeningen zoals een spierscheur, een verdikking in bv. de Achillespees, een fasciopathie plantaris ("hielspoor"), of vocht in het gewricht zijn met echografie goed te zien. Ook ontstekingen kunnen worden waargenomen. Echografie heeft op vele gebieden dezelfde nauwkeurigheid als een MRI-scan!

Echografie door de fysiotherapeut

Het doen van echografisch onderzoek zit niet standaard in de opleiding fysiotherapie. Hiervoor dient een aanvullende opleiding te worden gevolgd. Een fysiotherapeut is de specialist op het gebied van bewegen, en heeft goede kennis van de anatomie van het skelet, de spieren en de gewrichtsbanden. Dit is absoluut noodzakelijk om een echografisch beeld goed te kunnen lezen.

Fysiotherapeut Rob Donkers van De Gangmakerij heeft in 2006 de opleiding tot echografist met een examen afgerond, en heeft daarna in binnen- én buitenland verschillende nascholingen gevolgd. Zo volgde hij ook cursussen gegeven door en voor radiologen. Rob was een van de eerste fysiotherapeuten in Tilburg die echografie toepaste en heeft daarmee ruime ervaring en expertise op dit gebied opgebouwd. Zo is hij gevraagd om in 2020 op een groot congres voor echografisten te spreken over echografie bij (top)sporters.

Kosten van echografie

Echografie is een relatief goedkoop onderzoeksmiddel. Een MRI is vele malen duurder, kent een lange wachttijd, en is ook moeilijker te begrijpen. Echografie gedaan door een fysiotherapeut wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Rob gebruikt echografie tijdens zijn fysiotherapeutisch onderzoek wanneer hij dit nodig vindt. Je betaalt hiervoor dan geen extra kosten, behalve het tarief voor de intake en het onderzoek. Ook aan controle-echo's tijdens de behandeling zitten geen extra kosten verbonden.

Eenmalig echografisch onderzoek

Voor een eenmalig echografisch onderzoek betaal je wel een vast bedrag, te weten € 55,-. Je arts of fysiotherapeut kan je gericht naar mij verwijzen voor een echografisch consult, maar je kunt dit ook op eigen initiatief aanvragen.

Welke aandoeningen komen in aanmerking voor echografie?
  • Peesklachten (bv. schouderpezen, kniepees, Achillespees, peesplaat onder de voet);
  • Spier- en peesscheuringen (bv. zweepslag in de kuit, gescheurde Achillespees of schouderpees);
  • Vocht in de gewrichten;
  • Ontstekingen (bv. pezen, botvlies, slijmbeurzen, gewrichten);
  • Stressbreuken (bv. een stressfractuur van een middenvoetsbeentje).