Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Barefoot and More

Wij van De Gangmakerij hechten veel waarde aan betrouwbare samenwerkingspartners. Een van die partners is de winkel Barefoot and More, gespecialiseerd in barefoot- en minimalistische schoenen. In dit gastblog laten wij je kennismaken met Vincent en Esther, de grondleggers van deze mooie zaak in Arnhem.

Passie voor gezond bewegen

In maart 2017 hebben we onze winkel in het centrum van Arnhem geopend. Barefoot & More zijn we begonnen vanuit onze passie en liefde voor bewegen, gezond leven en natuurlijk bewegen. Begonnen met ons tweeën en inmiddels hebben wij een onmisbaar team waarmee we dagelijks werken.
7q8a0612

Wij zijn Vincent en Esther en we hebben allebei ruime ervaring met 'barefoot' lopen en ons lichaam trainen. Vincent loopt al sinds 2009 trails op blote voeten of FiveFingers. Zijn inzichten werden getriggerd en gevoed door het lezen van het boek ‘Born to Run’. Dat klonk heel logisch en wekte veel interesse en nieuwsgierigheid. Langzaam aan is Vincent gaan trainen en ontdekte dat er ook schoenen bestonden die niet zo knelden. Wel zo handig, want destijds had Vincent een IT bedrijf en wilde niet op blote voeten naar klanten of kantoor.

We hebben elkaar ontmoet tijdens bootcamp trainingen. Vincent trainde altijd op blote voeten en ik, Esther, vond dat uiteindelijk wel fascinerend. Hij had namelijk nooit een blessure en ik altijd. Eigenlijk werd mij zelfs afgeraden om te hardlopen en sporten, want ja; zwakke enkels en voeten, teveel blessures die steeds terug kwamen of nooit helemaal weg gingen. Zelfs mijn aangepaste schoenen en steunzolen boden geen soelaas en dus stuurde ik Vincent op een dag een berichtje met de vraag hoe hij dat toch voor elkaar kreeg.

Tijdens een blotevoetenwandeling vertelde Vincent enthousiast over de logica van blote, soepele en sterke voeten. Daarna verdiepte ik mij helemaal in deze, voor mij, nieuwe kennis en besloot ook mijn voeten te gaan trainen met het idee dat het niet erger kon worden dan het al was en ik gewoon pijnvrij wilde bewegen.

Van steunzolen naar barefoot schoenen

Eind 2015, na zo’n 25 jaar steunzolen en stevige schoenen, heb ik mijn steunzolen afgezworen en ben ik langzaamaan overgestapt van reguliere schoenen naar barefootschoenen. Want ja, ik vind schoenen wel erg leuk. Ik kwam eindelijk van mijn blessures af en heb in de loop der jaren veel kennis opgedaan. Inmiddels kan ik blessurevrij sporten, heb ik veel sterkere en soepele voeten en is de stand van mijn hele lijf aanzienlijk verbeterd.

Een schoen voor iedereen

Het idee voor een winkel met barefootschoenen ontstond in 2016 en in 2017 openden wij Barefoot & More. Het streven is een assortiment schoenen die voor iedereen iets te bieden heeft, voor alle dagen en bezigheden. Sportschoenen in leuke kleuren zijn er veel, maar wij wilden ook graag voor het dagelijks leven, voor naar je werk of een feestje. Niet alleen maar opvallend, ook laten zien dat het wel degelijk onopvallend en elegant kán zijn wanneer je dat graag wil. En zo begon de zoektocht, de gesprekken en ontmoetingen met andere mensen en verschillende leveranciers. En tot op de dag van vandaag is dat wat we ook graag doen; ons assortiment zo mooi en ruim mogelijk maken zodat barefoot niet alleen maar als iets heel erg ‘alternatief’ gezien wordt.

Gelukkig ontdekken steeds meer mensen de logica van ‘foot-shaped’ schoenen. Voor sommigen is het even wennen aan de andere pasvorm, maar als je het eenmaal gewend bent wil je niets anders meer.
Barefootschoenen zijn schoenen die je voeten laten bewegen alsof je op blote voeten loopt. Ze bieden geen steun, hebben geen hielverhoging, hebben een dunne zool, brede ’toebox’ en zijn soepel.
7q8a0690 website

Maatwerk

Verschillende merken en modellen gebruiken een verschillende leest; er is immers ook geen voet hetzelfde. Sommige merken zijn wat smaller of breder dan andere merken. En ook is een wandelschoen natuurlijk een ander type schoen dan een casual sneaker. Een wandel/bergschoen zal daarom ook wat stugger aanvoelen dan een sneaker. Dat komt omdat veruit de meeste mensen in ruigere omstandigheden toch wel graag iets meer bescherming wensen. In vergelijk met regulier schoeisel is een barefootwandelschoen alsnog veel soepeler, breder, heeft een dunnere zool, geen hakverhoging, geen ondersteunend voetbed maar is wel robuuster dan een sneaker met een mesh bovenwerk bijvoorbeeld. En zo is er inmiddels voor zoveel doeleinden wel een barefootschoen te vinden die aan verschillende wensen en eisen voldoet.

Heb je vragen of wil je graag advies? Kom dan gerust langs of mail ons op info@barefootandmore.nl

Bekijk hier het assortiment van Barefoot and More


Denk je dat het overstappen op barefoot schoenen iets voor je is, maar twijfel je of jouw voeten daarvoor geschikt zijn? Maak gerust een afspraak met De Gangmakerij om je voeten te laten checken.
Recent
Barefoot and more
Voetnoot 11
Wij van De Gangmakerij hechten veel waarde aan betrouwbare samenwerkingspartners. Een van die partners is de winkel Barefoot and More, gespecialiseerd in barefoot- en minimalistische schoenen. In dit gastblog laten wij je kennismaken met de grondleggers van deze mooie zaak in Arnhem.
Voeding en het herstel van voetklachten
Voetnoot 10
Voeding krijgt steeds meer aandacht als het gaat om de invloed op onze gezondheid. Dat is niet zo vreemd, aangezien zowel de kwaliteit van voeding is veranderd, alsook dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek aantoont wat de invloed is van voeding op onze gezondheid én dat voeding niet voor iedereen hetzelfde zal zijn. In dit blog legt Olaf van der Zanden nieuwe inzichten uit in het licht van het herstel van voetklachten.
Metatarsalgie pijn onder de voorvoet
Metatarsalgie betekent letterlijk ''pijn in de voorvoet''. De term wordt daardoor vaak gebruikt voor alle vormen van voorvoetpijn, en is daardoor een soort containerbegrip. Er wordt vooral gesproken van metatarsalgie wanneer de pijn zich onder de kopjes van het 2e, 3e en/of 4e middenvoetsbeentje bevindt. In dit artikel zet ik uiteen wat er vanuit de wetenschappelijke literatuur bekend is voor metatarsalgie, en hoe ik mensen met voorvoetpijn onderzoek en behandel.
De relatie tussen fasciitis plantaris en hallux valgus
De fascia plantaris (de peesplaat onder de voet) en de grote teen zijn anatomisch en functioneel met elkaar verbonden. Fasciitis plantaris of ''hielspoor'' (of liever fasciopathie plantaris) en hallux valgus (een scheve grote teen) zijn vaak voorkomende voetklachten. Uit een recente studie blijken deze twee aandoeningen ook nog eens sterk met elkaar te maken te hebben.
Gebroken enkel of voet 5 testen om zelf te doen
Bij 33% van de enkelblessures die zich melden bij de spoedeisende hulp, blijkt het te gaan om een breuk. Om onnodige blootstelling aan röntgenstraling te vermijden, bestaat er een accurate manier om zelf te beoordelen of er wel of geen breuk aanwezig is na een val of verzwikking. In dit artikel lees je hoe je zelf een breuk kunt uitsluiten.
Wat kan een 5d loopanalyse voor een hardloper betekenen
Voetnoot 9
Als hardloper wil je naast genieten natuurlijk ook zo lang mogelijk blessurevrij lopen. Hoewel er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar allerlei factoren, blijken er maar twee oorzaken echt ertoe te doen: het te snel opvoeren van de loopafstand, en een eerdere blessure hebben gehad. Een 5D hardloopanalyse kan bij beide factoren een belangrijke meerwaarde leveren om zo lang mogelijk blessurevrij te lopen. Welke pluspunten dat zijn, lees je in dit artikel.
12...5