Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Blog

De blogpagina van De Gangmakerij bestaat uit 2 categorieën: Klachtenbeelden en Voetnoten.
In de categorie Klachtenbeelden lees je alle relevante en wetenschappelijk onderbouwde informatie over jouw klachten in de onderbeen-, enkel- en voetregio.
In de Voetnoten lees je meer over mijn visie op voetklachten, hardloopblessures en het vak fysiotherapie. Ook bespreek ik nieuwe wetenschappelijke artikelen die ik gelezen heb, met commentaar vanuit mijn eigen kijk op het onderwerp.
Recent
Wat kan een 5d loopanalyse voor een hardloper betekenen
Voetnoot 9
Als hardloper wil je naast genieten natuurlijk ook zo lang mogelijk blessurevrij lopen. Hoewel er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar allerlei factoren, blijken er maar twee oorzaken echt ertoe te doen: het te snel opvoeren van de loopafstand, en een eerdere blessure hebben gehad. Een 5D hardloopanalyse kan bij beide factoren een belangrijke meerwaarde leveren om zo lang mogelijk blessurevrij te lopen. Welke pluspunten dat zijn, lees je in dit artikel.
De 3 belangrijkste eigenschappen van de voet bij wandelen en hardlopen
Voetnoot 8
Onze voeten vormen de basis van ons lichaam, het fundament. Wanneer het fundament niet goed functioneert, wankelt het bouwwerk dat steunt op het fundament. Dat geldt ook voor ons lijf. Wanneer onze voeten niet hun normale functie vervullen, leidt dit tot problemen tot ver in het lichaam. Om klachten van onze voeten of een ander lichaamsdeel tijdens het wandelen en hardlopen te begrijpen en te kunnen oplossen, is het belangrijk dat we snappen wat de normale functie van onze voeten is.
Over pronatie en overpronatie bij hardlopers
Voetnoot 7
Er is geen voetbeweging die zo veel aandacht krijgt van hardlopers als de pronatie. Een overmatige pronatiebeweging van de voet zou immers leiden tot blessures.
In dit artikel vertel ik je wat pronatie is, of het wel of niet een normale beweging is, en hoe deze beweging zich verhoudt tot blessures.
Controle over je grote teen
Voetnoot 6
Een goede functie van onze grote teen is van groot belang tijdens wandelen en hardlopen. Het grote teengewricht dient voldoende beweeglijkheid te hebben om normaal te kunnen afwikkelen. Een stijve grote teen leidt tot allerlei compenserende bewegingen, en kan vervolgens klachten veroorzaken in bijvoorbeeld de knie, heup of rug.
Voldoende beweeglijkheid wil helaas niet zeggen dat we deze ook daadwerkelijk benutten. Door het dragen van schoenen hebben we steeds minder controle gekregen over onze voetspieren, waaronder de spiertjes die onze grote teen aansturen.
5 tips bij het kopen van nieuwe schoenen
Voetnoot 5
In de vorige voetnoot las je wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over de invloed van schoenen op onze voeten. Hieruit bleek dat schoenen een negatieve uitwerking kunnen hebben op de vorm van onze voeten en de normale bewegingen die onze voeten moeten maken tijdens het lopen. In deze voetnoot geef ik je praktische tips bij het kopen van nieuwe schoenen.
Wat zijn goede schoenen
Voetnoot 4
''Ik heb goeie schoenen, dus dáár kan het niet aan liggen''. Maar wat zijn nou goede schoenen? En wat zijn dan slechte schoenen? Gelukkig wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van schoenen op ons bewegen. Na het lezen van dit artikel weet je wat schoenen doen met onze voeten, en daarmee ook met de rest van ons lijf.
12