Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Zijn voetklachten anders dan rugklachten?

Er is iets raars aan de hand in de gezondheidszorg. Wanneer je aanhoudende pijn hebt vanuit je spieren, pezen of gewrichten, dan word je veelal naar de fysiotherapeut gestuurd. Deze zoekt naar de oorzaak, en lost het probleem op met actieve oefeningen en tips en adviezen waarin bewegen centraal staat. Tenminste, als de pijn zich ergens boven de enkels bevindt.
Heb je pijn in je voeten, dan wordt de oplossing vooral gezocht in hulpmiddelen zoals steunzolen, of in ergere gevallen in orthopedische schoenen. Waarom pakken we klachten boven de enkels anders aan dan klachten onder de enkels? Ik vind dat vreemd!
Hulpmiddelen
We kiezen al lang niet meer voor een korset bij de eerste de beste rugpijn, en ook niet voor een halskraag bij nekpijn. De belangrijkste reden waarom er bij lage rugpijn geen korset meer wordt voorgeschreven, en waarom bedrust juist ten zeerste wordt afgeraden, is dat onze gewrichten daarmee alleen maar stijver worden.

Waarom kiezen we dan bij voetpijn vrijwel altijd wél voor een bewegingsbeperkend hulpmiddel, in de vorm van steunzolen?


En het ergste is nog: het is meestal niet een tijdelijke ingreep, maar de meeste mensen zitten de rest van hun leven vast aan zolen. Je kunt je misschien wel voorstellen wat dat betekent voor de flexibiliteit van onze voeten? Wanneer je gewrichten hun beweging ontneemt, worden ze stijver. Een gewricht dat je ingipst, komt er na een paar weken verstijfd uit. Met zolen duurt dat iets langer, maar het uiteindelijke effect is hetzelfde.

Voeten moeten bewegen!
Een voet bestaat uit 26 botten die samen 33 gewrichten vormen. Gewrichten zijn gemaakt om te bewegen. Wanneer de natuur had gewild dat er niet bewogen kon worden in onze voeten, hadden we wel een bewegingsloze klomp van bot gehad.
Onze voet is misschien wel het meest aangepaste lichaamsdeel tijdens de evolutie. Het heeft de bijzondere eigenschap dat het zich flexibel kan gedragen waardoor we ons kunnen aanpassen aan elke vorm van ondergrond waarop we lopen. Daarnaast kan onze voet zich zeer stijf gedragen om onszelf makkelijk te kunnen voortduwen tijdens het lopen. Daarvoor zijn allerlei ingenieuze mechanismen aanwezig, waarover ik in latere voetnoten meer zal vertellen. Deze mechanismen maken dat ik de voet al mijn hele carrière als fysiotherapeut het meest interessante deel van het menselijk lichaam vind.

Daarom de voetfysiotherapeut
Naar mijn mening moeten voetklachten dus op dezelfde manier worden bekeken als welke andere klachten dan ook in ons lichaam. De oorzaak dient te worden opgespoord, en op een actieve manier worden bestreden, aangevuld met manueeltherapeutische mobilisaties om de voetgewrichten weer zo soepel mogelijk te maken. Heb je voetklachten, en wil je ze verhelpen zonder hulpmiddelen? Of ben jij er inmiddels ook achter dat steunzolen het probleem niet oplossen? Neem dan gerust contact met me op.
Recent
Metatarsalgie pijn onder de voorvoet
Metatarsalgie betekent letterlijk ''pijn in de voorvoet''. De term wordt daardoor vaak gebruikt voor alle vormen van voorvoetpijn, en is daardoor een soort containerbegrip. Er wordt vooral gesproken van metatarsalgie wanneer de pijn zich onder de kopjes van het 2e, 3e en/of 4e middenvoetsbeentje bevindt. In dit artikel zet ik uiteen wat er vanuit de wetenschappelijke literatuur bekend is voor metatarsalgie, en hoe ik mensen met voorvoetpijn onderzoek en behandel.
De relatie tussen fasciitis plantaris en hallux valgus
De fascia plantaris (de peesplaat onder de voet) en de grote teen zijn anatomisch en functioneel met elkaar verbonden. Fasciitis plantaris of ''hielspoor'' (of liever fasciopathie plantaris) en hallux valgus (een scheve grote teen) zijn vaak voorkomende voetklachten. Uit een recente studie blijken deze twee aandoeningen ook nog eens sterk met elkaar te maken te hebben.
Gebroken enkel of voet 5 testen om zelf te doen
Bij 33% van de enkelblessures die zich melden bij de spoedeisende hulp, blijkt het te gaan om een breuk. Om onnodige blootstelling aan röntgenstraling te vermijden, bestaat er een accurate manier om zelf te beoordelen of er wel of geen breuk aanwezig is na een val of verzwikking. In dit artikel lees je hoe je zelf een breuk kunt uitsluiten.
Wat kan een 5d loopanalyse voor een hardloper betekenen
Voetnoot 9
Als hardloper wil je naast genieten natuurlijk ook zo lang mogelijk blessurevrij lopen. Hoewel er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar allerlei factoren, blijken er maar twee oorzaken echt ertoe te doen: het te snel opvoeren van de loopafstand, en een eerdere blessure hebben gehad. Een 5D hardloopanalyse kan bij beide factoren een belangrijke meerwaarde leveren om zo lang mogelijk blessurevrij te lopen. Welke pluspunten dat zijn, lees je in dit artikel.
Platvoeten bij kinderen
Wanneer een kind platvoeten lijkt te hebben, is dit vaak een punt van bezorgdheid bij de ouders. Ouders melden zich bij de huisarts of fysiotherapeut met de vraag of hun kind steunzolen nodig heeft, en er wordt belang gehecht aan het dragen van ''goede schoenen''.
In dit artikel geef ik antwoord op vragen als ''Zijn platvoeten bij kinderen slecht?'', ''Leiden platvoeten tot klachten op latere leeftijd?'', en ''Hebben kinderen met platvoeten steunzolen nodig?''.
Bewegingsbeperking van het bovenste spronggewricht
Een soepel bewegend enkelgewricht is van belang voor een goed looppatroon. Veel mensen hebben echter een stijve enkel, vaak door een eerder meegemaakte enkelverzwikking. Stijfheid van het enkelgewricht wordt gezien als risicofactor voor meerdere klachtenbeelden, zoals hielpijn. Hoe een beperkt bovenste sprongewricht vraagt om compenseren, en hoe het leidt tot andere klachten, lees je in dit artikel.
12...4