Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

De beste manier om je schoenen te strikken

De manier waarop je je veters strikt, heeft grote invloed op de bewegingen in je voet.1 Tijdens het lopen vervormt je voet.2 Deze vervorming is nodig voor een energiezuinige afwikkeling. Tijdens de afzet over de grote teen rolt de peesplaat onder je voet op rond het kopje van je eerste middenvoetsbeentje. Hierdoor komt automatisch je wreef omhoog. Je wreef bereikt het hoogste punt in tenenstand. Wanneer je voet plat op de grond staat, is je wreef op het laagste punt.3

De invloed van schoenen op het windlass mechanisme

In de voorgaande Voetnoot vertelde ik je over het windlass mechanisme. Schoenen kunnen een goede werking van het windlass mechanisme belemmeren. Een te strakke bovenkant van de schoen voorkomt dat de wreef voldoende omhoog kan komen. Daarnaast kunnen steunzolen en antipronatie blokken in hardloopschoenen het omgekeerde windlass mechanisme tegenwerken.2

Hoe iedereen zijn schoenen leert strikken

Waarschijnlijk heb je van je ouders geleerd om je schoenen goed strak te strikken. Je leert dit vaak met je voet plat op de grond. Wat er daarmee gebeurt, is dat je je schoen vastmaakt in een positie waarin je wreef in de laagste stand staat. Wanneer je nu gaat lopen, en netjes over je grote teen afzet, botst je wreef tegen de vastgestrikte bovenkant van je schoen. Het windlass mechanisme kan daardoor niet volledig in werking treden. Er treedt minder spanning op in je peesplaat, waardoor je passieve afzetkracht mist, en je de kracht vooral uit je spieren moet halen. Dat kost je meer energie.

Daarnaast is het zo dat wanneer je gewrichten belemmert in hun beweging, ze daardoor stijver worden.4 Wanneer je al tientallen jaren op deze manier je veters hebt gestrikt, levert dit forse beperkingen op in de lenigheid van je middenvoet. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een stijve grote teen of zelfs hielpijn.

Hoe moet je je veters dan wel strikken?

Voortaan strik je de veters van al je schoenen met je voet in tenenstand!
Wanneer je op je tenen staat, staat je wreef in de hoogste positie. Wanneer je je veters in deze stand strikt, heeft je voet vervolgens voldoende ruimte in je schoen om maximaal te vormen. Dat heeft een grote positieve uitwerking op het windlass mechanisme. Dat scheelt je dus energie, je voetgewrichten blijven soepel, én je voorkomt hiermee klachten!

Hr2zhv7brn6m6xdq2crhwg

Goede schoenen?

Met de juiste manier van je veters strikken voorkom je veel klachten, maar het dragen van goede schoenen is minstens zo belangrijk. Maar, wat zijn nou goede schoenen? Daar schreef ik een uitgebreide voetnoot over: "Wat zijn goede schoenen?"

Over de auteur van dit artikel
Dit artikel over het op de juiste manier strikken van je veters is geschreven door Rob Donkers. Hij is fysiotherapeut, manueeltherapeut (MSc), echografist en eigenaar van De Gangmakerij. Tijdens zijn masterstudie manuele therapie, waarvoor hij cum laude slaagde en de titel Master of Science ontving, deed hij wetenschappelijk onderzoek naar enkel- en voetproblemen.
Literatuur
  1. Hagen M, Hennig EM. Effects of different shoe-lacing patterns on the biomechanics of running shoes. J Sports Sci. 2009 Feb 1;27(3):267-75
  2. Koes E, Van Holstein H. Voetvervorming in het transversale vlak. Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie. 2006;3:93-102
  3. Hicks JH. The mechanics of the foot. II. The plantar aponeurosis and the arch. Journal of anatomy, 1954;88(1):25–30
  4. Riezebos C. De bewegingsbeperking: collageen bindweefsel en mobilisatie. Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie. 2006;4:159-84
Recent
Barefoot and more
Voetnoot 11
Wij van De Gangmakerij hechten veel waarde aan betrouwbare samenwerkingspartners. Een van die partners is de winkel Barefoot and More, gespecialiseerd in barefoot- en minimalistische schoenen. In dit gastblog laten wij je kennismaken met de grondleggers van deze mooie zaak in Arnhem.
Voeding en het herstel van voetklachten
Voetnoot 10
Voeding krijgt steeds meer aandacht als het gaat om de invloed op onze gezondheid. Dat is niet zo vreemd, aangezien zowel de kwaliteit van voeding is veranderd, alsook dat steeds meer wetenschappelijk onderzoek aantoont wat de invloed is van voeding op onze gezondheid én dat voeding niet voor iedereen hetzelfde zal zijn. In dit blog legt Olaf van der Zanden nieuwe inzichten uit in het licht van het herstel van voetklachten.
Metatarsalgie pijn onder de voorvoet
Metatarsalgie betekent letterlijk ''pijn in de voorvoet''. De term wordt daardoor vaak gebruikt voor alle vormen van voorvoetpijn, en is daardoor een soort containerbegrip. Er wordt vooral gesproken van metatarsalgie wanneer de pijn zich onder de kopjes van het 2e, 3e en/of 4e middenvoetsbeentje bevindt. In dit artikel zet ik uiteen wat er vanuit de wetenschappelijke literatuur bekend is voor metatarsalgie, en hoe ik mensen met voorvoetpijn onderzoek en behandel.
De relatie tussen fasciitis plantaris en hallux valgus
De fascia plantaris (de peesplaat onder de voet) en de grote teen zijn anatomisch en functioneel met elkaar verbonden. Fasciitis plantaris of ''hielspoor'' (of liever fasciopathie plantaris) en hallux valgus (een scheve grote teen) zijn vaak voorkomende voetklachten. Uit een recente studie blijken deze twee aandoeningen ook nog eens sterk met elkaar te maken te hebben.
Gebroken enkel of voet 5 testen om zelf te doen
Bij 33% van de enkelblessures die zich melden bij de spoedeisende hulp, blijkt het te gaan om een breuk. Om onnodige blootstelling aan röntgenstraling te vermijden, bestaat er een accurate manier om zelf te beoordelen of er wel of geen breuk aanwezig is na een val of verzwikking. In dit artikel lees je hoe je zelf een breuk kunt uitsluiten.
Wat kan een 5d loopanalyse voor een hardloper betekenen
Voetnoot 9
Als hardloper wil je naast genieten natuurlijk ook zo lang mogelijk blessurevrij lopen. Hoewel er al heel veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar allerlei factoren, blijken er maar twee oorzaken echt ertoe te doen: het te snel opvoeren van de loopafstand, en een eerdere blessure hebben gehad. Een 5D hardloopanalyse kan bij beide factoren een belangrijke meerwaarde leveren om zo lang mogelijk blessurevrij te lopen. Welke pluspunten dat zijn, lees je in dit artikel.
12...5